Ринок облігацій у небезпеці. Інтервенція Банку Англії

четвер, 29 вересня 2022

Боротьба центробанків з інфляцією, що росте, незмінно пов'язана з питанням стабільності боргового ринку. Поки премія з високоризикових облігацій перебуває на допустимих рівнях (5,1%), ФРС не боїться діяти агресивно і продовжує підвищувати ставки. Проте борговий ринок вже починає надсилати перші тривожні дзвіночки.

Усім відома аксіома порятунку боргового ринку від будь-яких ризиків новими вливаннями на цей час починає втрачати свої позиції через інфляцію. Висока інфляція обмежує можливість банків проводити інтервенції й вже є перші негативні наслідки – Великобританія. По-перше, стрімке падіння курсу фунта, що оновив 40-річні мінімуми. По-друге, рекордне в історії Великобританії зростання ставок за однорічними облігаціями (на більш ніж 0,5%) та за облігаціями з більш тривалим терміном. По-третє, оголошена Банком Англії велика інтервенція на ринку облігацій. Отже, не лише інфляція, а й фіскальна політика стала проблемою, якій має протистояти грошово-кредитна політика Банку Англії. Подібні ризики назрівають і в США, де не можна не відзначити "інфляційні виплати" у Каліфорнії та плани щодо скорочення студентського кредитування на $400 млрд.

Проблема в тому, що світова економіка знаходиться на порозі рецесії, прихід якої вимагатиме від урядів нових вливань та нарощування боргу. Але якщо інфляцію не вдасться побороти до приходу нового кредитного буму, світ постійного нарощування урядами кредитного боргу зникне. І питання, як у такому разі функціонувати далі, залишається відкритим. З огляду на це ми бачимо довгострокову перспективу зниження валютних пар EUR/USD, GBP/USD та фондових індексів, але не виключаємо короткострокові корекції у зв'язку з інтервенціями ЦБ.

Компанія не несе відповідальності за торговельні рекомендації. Торгові рекомендації не є прямим керівництвом до дії.

Аналітичний департамент
xDirect