"Яструбині" стимули ФРС

середа, 15 червня 2022

Після виходу в п'ятницю даних про інфляцію, згідно з якими індекс споживчих цін у річному співвідношенні виріс на 8,6%, аналітики стали корегувати свої прогнози стосовно майбутнього ракурсу ключової ставки ФРС. Аналітики прогнозують прискорення циклу жорсткої політики в перспективі на фоні росту показників інфляції. Нагадаємо, цей процес почався з підвищення процентної ставки на 25 б.п. у березні та продовжився у травні підвищенням на 50 б.п. Враховуючи інфляційні показники та, як наслідок, передбачуване продовження циклу прискорення сьогодні очікується чергове підвищення ставки на 50 б.п.

На думку аналітиків, на фоні росту інфляції ФРС і в майбутньому доведеться підвищувати процентну ставку щомісячно на пів пункту мінімум до вересня. Так, згідно з останніми даними, місячний показник індексу споживчих цін складає 1%, річний показник відповідає росту на 12%. При цьому базовий індекс споживчих цін досяг позначки 0,6% в місячному еквіваленті та 6% у річному еквіваленті. Враховуючи високі показники по інфляції, з'явились розмови про можливість разового підвищення ставки одразу на 75 б.п., однак раніше ФРС відкидала такого характеру чутки.

Пріоритетним завданням чиновників являється запобігання росту цін, проте критичний ріст інфляції, який присутній на сьогодні, ставить їх в скрутне становище. Саме тому центральному банку США доведеться вживати заходів для стримання довгострокових інфляційних очікувань. Все це наближає ймовірність рецесії, негативні наслідки якої потягнуть за собою втрату мільйонів робочих місць. Так, згідно з ФРБ Атланти, у другому кварталі поточного року економічне зростання сповільнилося з 1,3% до 0,9% річних. Збереження такої динаміки закінчиться падінням ВВП у поточному кварталі. Це буде другий поспіль період падіння ВВП, що автоматично визначає рецесію з технічної точки зору. І навіть якщо вдасться уникнути рецесії, неминучою буде стагфляція (слабке економічне зростання на тлі високих інфляційних показників), яка з великою ймовірністю затягнеться мінімум на кілька років.

Враховуючи жорсткість політики ФРС у перспективі та підвищення процентних ставок, ми рекомендуємо найближчим часом працювати на зниження фондових індексів, зокрема індексу SP500, дотримуючись при цьому умов консервативної торгівлі та ризик-менеджменту.

Компанія не несе відповідальності за торговельні рекомендації. Торгові рекомендації не є прямим керівництвом до дії.

Аналітичний департамент
xDirect