Економіка Німеччини у рецесії: перспективи DAX

п'ятниця, 26 травня 2023

За перший квартал 2023 року ВВП Німеччини показав зниження на 0,3% у порівнянні з останнім кварталом попереднього року. Нагадаємо, у четвертому кварталі 2022 року ВВП Німеччини знизився на 0,5%. Згідно з класичними економічними постулатами, друге поспіль квартальне зниження ВВП визначає рецесію в економіці.

Основна причина скорочення ВВП Німеччини – падіння споживчого попиту серед населення на тлі інфляції. Крім цього, зниження показали також виробництво, будівництво, експорт, зросли лише інвестиції. Критичне зниження показали дані щодо державних витрат, -4.9% кв/кв. Якщо темпи державної підтримки економіки й надалі знижуватимуться, це погіршить подальше становище у тому числі через те, що держава завжди викуповує проблемні активи.

Отже, якщо подивитися через призму економічних циклів, у Німеччині наразі присутня стагфляція! Тривалий час дуже висока інфляція, а економіка вже у рецесії. Таким чином, зважаючи на фундаментальні показники, ми рекомендуємо працювати на ослаблення німецького індексу DAX (DE30) в середньостроковій перспективі.

Компанія не несе відповідальності за торговельні рекомендації. Торгові рекомендації не є прямим керівництвом до дії.

Аналітичний департамент
xDirect