ЄЦБ на "роздоріжжі": підняти ставку чи пригальмувати

четвер, 16 березня 2023

Головний економіст UOB Group Лі Сью Енн висловився про майбутнє рішення ЄЦБ. Основні тези його виступу наступні.

- "Наскільки далеко і як швидко ЄЦБ підвищить відсоткові ставки, поки все ще не ясно. На цей час ми очікуємо, що на цьому засіданні ЄЦБ підвищить процентну ставку ще на 50 базисних пунктів. Це дозволить довести ставку рефінансування до 3,50%, а ставку за депозитами – до 3,00% до 1-го кварталу 2023 року";
- "На березневому засіданні буде представлено новий набір економічних прогнозів, які мають вплинути на рішення ЄЦБ у майбутньому, і ми оновимо наші прогнози щодо ЄЦБ відповідно до цих даних".

Але вчора відбувся форс-мажор у банківському секторі Європи, Credit Suisse опинився на "грані банкрутства".

В умовах поточних проблем ми з обережністю розглядаємо варіант підвищення сьогодні ставки на 0,5%. ЄЦБ діятиме акуратно, оскільки підвищення ставки на 0,5% може спровокувати ефект "доміно" в банківському секторі Європи.

Виходячи з вищевикладеного, ми вважаємо, що в даній ситуації ЄЦБ буде змушений знизити активність агресивного підвищення ставок. Варіант підвищення ставки сьогодні на 0,25% видається максимально оптимальним. Оскільки вибір між "врятувати фінансову систему" чи "боротися з інфляцією", з нашого погляду, є очевидним.

У поточних умовах, враховуючи фундаментальні передумови, а також спираючись на технічну картину, ми рекомендуємо працювати на зниження валютної пари EUR/USD у найближчій перспективі.

Компанія не несе відповідальності за торговельні рекомендації. Торгові рекомендації не є прямим керівництвом до дії.

Аналітичний департамент
xDirect