ВВП США: хороший звіт даних. Перспективи фондового ринку

п'ятниця, 27 січня 2023

Виходячи з опублікованих учора попередніх даних щодо ВВП США ріст за 4 кв. 2022 р. склав 2,9% у річному вираженні, що виявилося кращим за очікування аналітиків (+2,6%). Дані звіту поки що спростовують очікування щодо майбутньої рецесії та сигналізують нам про перспективу зростання економіки. Фактичні дані виявилися вищими за очікування, що дало позитив на фондовому ринку.

Але є великий нюанс. Якщо проаналізувати цифри зсередини, то особисте споживання населення, яке є двигуном економіки США, відстало порівняно з аналогічним показником за попередній квартал, показавши зростання всього на 2,1% проти очікувань аналітиків +2,5% і проти показника +2,3% за 3 кв. Загалом звіт виявився змішаним і дає сигнал, що ФРС і надалі проводитиме агресивну грошово-кредитну політику, підвищуючи відсоткові ставки у 2023 році. А це, своєю чергою, давитиме на фондовий ринок США.

Нагадаємо, на ринку акцій США виходять квартальні корпоративні звіти. Попри те, що загальна картина звітності не вселяє особливого позитиву (багато компаній показують прибуток нижче за очікування, проводять масове звільнення співробітників), є й позитивні підсумкові показники серед компаній-гігантів. Так, звіт компанії Тесла, яка входить до складу індексу SP500, виявився кращим за очікування: виторг склав $24.3 млрд (+37% YoY, +13% QoQ), прибуток, відповідно, $4.1 млрд (+43% YoY, +12% QoQ). Після виходу даних акції компанії пішли з гепом нагору, надавши цим самим підтримку фондовому індексу SP500.

Компанія не несе відповідальності за торговельні рекомендації. Торгові рекомендації не є прямим керівництвом до дії.

Аналітичний департамент
xDirect