Інфляція США: не все так однозначно

середа, 18 січня 2023

Сьогодні в центрі уваги трейдерів дані щодо індексу цін виробників у США (PPI) за грудень, які, по-перше, можуть спровокувати підвищену волатильність на фінансових ринках, а по-друге, підтвердити або, навпаки, спростувати очікування більшості аналітиків про подальше зниження інфляційного тиску. Згідно зі звітом Бюро статистики США, більш ніж за рік індекс споживчих цін досяг свого мінімального цінового показника. Мало того, на тлі риторики ФРС дані за грудень показали чергове (шосте) поспіль зниження, що, на перший погляд, має додати оптимізму на фінансових ринках. Але якщо детально проаналізувати цифри, можна побачити передумови, які дозволяють у цьому сумніватися.

Так, позитивний перспективний настрій на фінансових ринках спровокований тим фактом, що згідно з останніми грудневими інфляційними даними індекс усіх товарів у місячному вирахуванні показав довгоочікуване зниження на 0,1%. На тлі цього більшість трейдерів та аналітиків дотримуються думки про відсутність необхідності агресивно підвищувати ключову процентну ставку на наступному засіданні ФРС та обмежуються очікуваннями її підвищення на мінімальні 0,25%. Але якщо подивитися на аналогічні цифри за річний часовий проміжок, то індекс усіх товарів показав зростання на 6,5%. Щобільше, базовий індекс споживчих цін (за вирахуванням харчових продуктів та енергетики) додав як у річному, так і в місячному обчисленні: +5,7% та +0,3% відповідно. Враховуючи таку картину, є привід засумніватися у доцільності очікувати пом'якшення монетарної політики регулятором у найближчій перспективі та більш логічним виявляється основним сценарієм розглядати ймовірність підвищення ставки на 0,5%.

Враховуючи вищевикладені фундаментальні показники, а також спираючись на технічні характеристики, ми рекомендуємо в середньостроковій перспективі працювати на зниження американських фондових індексів, зокрема індексу SP500, не виключаючи при цьому можливість короткострокового спекулятивного зростання.

Компанія не несе відповідальності за торговельні рекомендації. Торгові рекомендації не є прямим керівництвом до дії.

Аналітичний департамент
xDirect