Перспективи фондового ринку США на 2023 рік

середа, 11 січня 2023

Насамперед варто зазначити, що у 2023 році провідні аналітики прогнозують падіння американського фондового ринку на 22% із поточних цінових показників у разі підтвердження рецесії. Так, на думку стратега банку Morgan Stanley Майкла Вілсона, американський фондовий ринок до кінця цього року може показати зниження до 3000 пунктів. Згідно з даними MarketWatch, консенсус-прогноз поточного становища на ринку передбачає помірну рецесію в першій половині 2023 р. і відновлення у другій його половині на тлі завершення циклу підвищення відсоткових ставок та переходу до їхнього зниження у зв'язку з погіршенням економічної ситуації в цілому. Водночас аналітики Deutsche Bank очікують на ралі по фондовому ринку в період виходу звітності за останній квартал поточного року. Окреслюючи перспективи фондового ринку США на поточний рік, проаналізуємо окремо основні економічні показники, які прямо чи опосередковано можуть вплинути на підсумковий результат до кінця 2023 року.

ФРС прогнозує слабкість ринку праці цього року на тлі уповільнення зростання робочих місць та збільшення рівня безробіття до 4.6%. У грудні минулого року економіка США додала лише 223 тис. робочих місць, що виявилося мінімальним показником з кінця 2020 року. На думку члена ФРС пана Бостика, останній грудневий звіт з ринку праці в США вкотре підтверджує його прогнози щодо перспективи підвищення ставки ФРС на наступному її засіданні як мінімум на 0.25% (або 0.5%).

Індекс PMI показує чергове зниження. Так, згідно з даними, які вийшли в п'ятницю минулого тижня, індекс PMI в США впав до 49,6 в останньому місяці 2022 року, що набагато нижче за ринкові прогнози в 55. У зв'язку з поточною економічною невизначеністю спостерігаємо агресивне скорочення нових замовлень (45,2 у грудні проти 56 у листопаді) та чергове зниження показників по зайнятості (49,8 проти 51,5 відповідно).

Виходячи з вищевикладених фундаментальних передумов, а також спираючись на технічні показники, ми рекомендуємо в середньостроковій перспективі працювати на зниження американських фондових індексів, зокрема, індексів SP500, Dow Jones, NASDAQ.

Компанія не несе відповідальності за торговельні рекомендації. Торгові рекомендації не є прямим керівництвом до дії.

Аналітичний департамент
xDirect