ВВП США: підсумки поточного року та прогноз на 2023 рік

четвер, 22 грудня 2022

За оцінками аналітиків, світовий ВВП у поточному році покаже стримане зростання і додасть близько 2,9% річних. Очікування перспективи активного відновлення цього фундаментального показника на початку 2022 року на тлі постковідного відновлення виявилися безрезультатними. Виною всьому криза в енергетичному секторі та світова інфляція. Чи варто очікувати від майбутнього 2023 позитивних змін?

Сьогодні у центрі уваги трейдерів та інвесторів вихід даних щодо ВВП США за 3 кв. 2022 року. Згідно з очікуваннями, за підсумками третього кварталу поточного року економіка США зросте до 2,9%. У річному обчисленні з урахуванням прогнозованих даних за 4 кв. 2022 показник ВВП США очікується аналітиками на позначці 1,8-2%, а наступний рік, ймовірно, покаже ще повільніше зростання у зв'язку з підвищеннями ставок американським регулятором. Ситуація може трохи покращитись у другій половині 2023 р. на тлі припущень про можливе пом'якшення світовими центробанками своєї грошово-кредитної політики та припинення підвищення ставок. Щодо індексу споживчих цін, то чудес у 2%, звичайно ж, ніхто не очікує. При цьому аналітики все ж таки припускають ймовірність уповільнення темпів зростання інфляції, що вже само собою можна вважати позитивним. Так, як основний сценарій прогнозується досягнення в наступному році 5%-го інфляційного рівня в Єврозоні та США.

Таким чином, загальна картина перспектив 2023 малоприваблива. У грудневому опитуванні Bloomberg у 2023 році ймовірність рецесії в США оцінюється в 70%, що на 5% вище за результати опитування в листопаді та вдвічі вище за оцінку пів року тому. З наявними поточними характеристиками світової економіки, а це висока інфляція, дорогі кредити та низька ділова активність по всьому світу, ми зробимо крок в наступний, 2023 рік. Погіршує ситуацію також і геополітична нестабільність. Якщо не відбудеться різких змін, до середини наступного року на поліпшення чекати не варто. Враховуючи вищезазначені фундаментальні передумови, а також спираючись на технічні показники, ми рекомендуємо в середньостроковій перспективі працювати на зниження американських фондових індексів, зокрема індексу SP500.

Компанія не несе відповідальності за торговельні рекомендації. Торгові рекомендації не є прямим керівництвом до дії.

Аналітичний департамент
xDirect