"Бича пастка" на фондовому ринку США

п'ятниця, 18 листопада 2022

В останні дні спостерігається оптимістичний настрій трейдерів та інвесторів, який на ринках проєктується у вигляді зростання фондових індексів та падіння американського долара. Причиною всьому стали останні дані щодо індексу споживчих цін у США, які вийшли минулого тижня і показали довгоочікуване уповільнення споживчої інфляції. Це, своєю чергою, визначило перспективу можливого гальмування росту відсоткових ставок у найближчому майбутньому, чим викликало ейфорію на фондовому ринку і стало тригером для імпульсів вгору по фондових індексах, у тому числі по індексу SP500. Закономірно, американська валюта показала своє тимчасове ослаблення.

Однак така реакція ринків має лише короткостроковий характер, оскільки перспективи залишаються тривожними: основні інфляційні компоненти продовжують перебувати на своїх критичних рівнях. Так, висока інфляція у цінах виробників, а також сильний ринок праці, що характеризується дефіцитом робочої сили, високими зарплатами та великою кількістю вакансій, утримують CPI на доволі високому рівні. Показник CPI за жовтень склав 7,7%, знизився за рік та зумовлений високою базою розрахунку жовтневої інфляції минулого року, яка різко зростала відносно вересня 2021 року на 0,9%. Щомісячні темпи інфляції при цьому залишаються на позначці 0,4%. База річного відліку минулого року знижується, і якщо щомісячні темпи інфляційного зростання залишаться на місці, то в річному еквіваленті вони продовжать зростати. Як заявив президент ФРС Сент-Луїса James Bullard, "ФРС ще має зробити велику роботу, перш ніж інфляція буде взята під контроль".

Виходячи з фундаментальних передумов, а також спираючись на технічну картину по індексу SP500 (зокрема той факт, що індекс протестував 200-ту ковзну середню і торгується нижче), ми рекомендуємо в найближчій перспективі працювати на зниження індексу SP500 з можливим середньостроковим потенціалом.

Компанія не несе відповідальності за торговельні рекомендації. Торгові рекомендації не є прямим керівництвом до дії.

Аналітичний департамент
xDirect