Інвестори в очікуванні на рішення ФРС щодо процентної ставки

середа, 21 вересня 2022

Визначальним чинником для світових ринків у найближчій перспективі є сьогоднішнє засідання ФРС США. Очікується, що регулятор підвищить відсоткову ставку на 75 б.п., тому можна припустити, що ринки спокійно відреагують на таке підвищення, заклавши його в котирування активів. Коментарі ФРС та її прогнози щодо основних макроекономічних показників - те, на що буде звернена основна увага трейдерів та інвесторів і що задасть тон подальшому настрою на ринках.

Згідно з червневими прогнозами FOMC, до кінця поточного року ключова відсоткова ставка повинна досягти позначки 3,4%, але останні дані, що вийшли по індексу споживчих цін, вказують на надзвичайно розігріту інфляцію. Враховуючи критичний поточний інфляційний показник, ймовірно, сьогодні ФРС вкаже на готовність надалі продовжувати вести жорстку грошово-кредитну політику, в перспективі підвищить ставку до 4% і утримуватиме її на такій ціновій позначці до настання циклу зниження ставки, який очікується аж у 2024 році. Реалізація на практиці такого підходу до розв'язання інфляційної проблеми збільшить ризик настання рецесії в американській економіці. Це, своєю чергою, спровокує падіння ризикових активів, фондового ринку та сприятиме зростанню захисних інструментів, таких як золото, японська єна та швейцарський франк.

Враховуючи вищевикладене, є всі шанси припустити, що сьогодні й у перспективі ФРС може виявити ще більш яструбиний напрямок у своїй грошово-кредитній політиці порівняно з червневим засіданням. Тому не виключено, що поточне припущення ринку ф'ючерсів на ставку за федеральними фондами незабаром буде скориговано і згідно з новим прогнозом ставка наприкінці 2023 року становитиме 4,5%. Такий розклад подій неодмінно посприяє підтримці американського долара, а це, своєю чергою, спровокує обвал фондових індексів (зокрема індексу SP500). На тлі цього рекомендуємо у середньостроковій перспективі працювати на зниження фондових індексів, зокрема індексу SP500, та зростання американського долара.

Компанія не несе відповідальності за торговельні рекомендації. Торгові рекомендації не є прямим керівництвом до дії.

Аналітичний департамент
xDirect