Ринки в очікуванні інфляції

середа, 10 серпня 2022

На сьогодні критично високий рівень інфляції є основною проблемою економіки США. Так, минулого місяця споживча інфляція вийшла вище за очікування, показала нові максимуми та вперше за 40 років досягла позначки 9,1%. Сьогодні ми побачимо інфляційні дані за липень, вони очікуються вийти нижче за поточний показник та показати інфляцію на рівні 8,7%.

Більшість очікує, що звіт з ринку праці, який був опублікований у п'ятницю, пом'якшить побоювання щодо рецесії, а це, своєю чергою, може вплинути на подальшу риторику ФРС та знизити темпи посилення ДКП. З іншого боку, сьогоднішній інфляційний показник може бути технічно занижений у зв'язку з урахуванням падіння за останні два місяці цін на енергоносії (газ та нафту). Нагадаємо, минулого місяця інфляція на рівні 9,1% вийшла без урахування такого падіння. Це може означати, що інфляція залишається і надалі критичною і ФРС, як варіант, залишиться непохитною у своїй політиці та продовжуватиме агресивно "задавлювати" інфляцію шляхом підвищення процентних ставок. Так, підвищення ставки ФРС на наступному засіданні у вересні на 0,75% ринки закладають із 70-відсотковою ймовірністю.

Чим більше ФРС буде змушена підвищувати процентні ставки, тим більша ймовірність того, що економіка США опиниться в рецесії, що, своєю чергою, спровокує у довгостроковій перспективі зниження фондових індексів, зокрема індексу SP500, та зміцнення долара.

Компанія не несе відповідальності за торговельні рекомендації. Торгові рекомендації не є прямим керівництвом до дії.

Аналітичний департамент
xDirect