Інфляція у США досягла своїх 40-річних максимумів!

п'ятниця, 15 липня 2022

На сьогодні критично високий рівень інфляції являється основною проблемою економіки США. Так, споживча інфляція в середу вийшла вище за очікування, показала нові максимуми та вперше за 40 років досягла позначки 9,1%. У зв'язку з цим чітко простежується ланцюжок закономірностей: чим вищі місячні темпи інфляції - тим вищий відсоток підвищення ставки ФРС, а чим більше ФРС бажає підвищити відсоткові ставки - тим вища ймовірність настання рецесії.

Оскільки головним завданням ФРС є стримування інфляції, що росте, інтерес для фінансових ринків представляє те, наскільки далеко готова зайти ФРС з метою взяти під контроль інфляцію. Рекордно високі інфляційні показники, швидше за все, підтвердять очікування другого під ряд підвищення процентної ставки в США на 0,75% у ході наступного засідання ФРС 27 липня. Мало того, з'явилися чутки про можливе підвищення відсоткової ставки на 1%. Так, наразі ймовірність того, що на липневому засіданні FOMC відбудеться підвищення процентної ставки на 100 б.п., складає більш як 50%. Для порівняння, ще на початку тижня цей показник був на рівні 7,6%.

Варто зазначити, що поточний інфляційний показник за червень уже застарів, оскільки він вийшов без урахування енергоносіїв і не відбиває повного впливу майже 30-денного зниження ціни на газ та нафту. Це дає надії на те, що, швидше за все, наступного місяця ми побачимо не такий критичний рівень інфляції, що, як варіант, може спровокувати технічну корекцію на фінансових ринках.

Виходячи з вищевикладеного, можна зробити такі висновки. Чим більше ФРС буде змушена підвищувати процентні ставки, тим більша ймовірність того, що економіка США скотиться в рецесію, що, своєю чергою, спровокує подальше зниження фондових індексів, зокрема індексу SP500, у довгостроковій перспективі. Таким чином, найближчим часом ми рекомендуємо працювати на зниження індексів SP500, DAX, Nasdaq, Dow Jones.

Компанія не несе відповідальності за торговельні рекомендації. Торгові рекомендації не є прямим керівництвом до дії.

Аналітичний департамент
xDirect