Головний економіст Standard & Poor's Бет Енн Бовіно налаштований оптимістично!

п'ятниця, 01 липня 2022

Головний економіст рейтингового агентства Standard & Poor's Бет Енн Бовіно оптимістично налаштований і вважає, що імпульс допоможе економіці США уникнути рецесії в поточному році. У звіті S&P очікується економічне зростання також і в наступному році на рівні попереднього травневого прогнозу 2,4%, але все ж таки на 0,8% нижче березневого прогнозу. Згідно зі звітом S&P, до кінця 2023 року рівень безробіття зросте на 0,7% у порівнянні з поточним показником і сягне 4,3%. Надалі очікується продовження зростання рівня безробіття і до кінця 2024 року, за прогнозами S&P, він подолає позначку 5%. На тлі наростання невизначеності російсько-українського конфлікту Бет Енн Бовіно все ж таки оцінює ризик можливої рецесії на рівні 40%.

На сьогодні центральні банки активно підвищують свої відсоткові ставки на тлі боротьби з інфляцією, що росте. Так, з початку поточного року понад 60 центральних банків у всьому світі підвищили свої відсоткові ставки, чим збільшили ймовірність глобальної рецесії до 50%. Очікується, що до кінця цього року ключова процентна ставка ФРС досягне рівня 3,00-3,25%, продовжить зростання у 2023 році до 3,5-3,75% і лише у третьому кварталі 2024 покаже перше зниження.

Кроки ФРС щодо посилення грошово-кредитної політики та агресивне підвищення процентних ставок для боротьби з інфляцією, швидше за все, закономірно призведуть до рецесії, що, своєю чергою, спровокує зниження фондових індексів, зокрема індексу SP500, у довгостроковій перспективі. На думку провідних банків Америки Morgan Stanley та Bank of America, якщо базовим сценарієм ринку стане повномасштабна рецесія, індекс SP500 обвалиться більш ніж на 20%. Таким чином, найближчим часом ми рекомендуємо працювати на зниження основних фондових індексів, зокрема індексу SP500.

Компанія не несе відповідальності за торговельні рекомендації. Торгові рекомендації не є прямим керівництвом до дії.

Аналітичний департамент
xDirect