ЄЦБ і 50% ймовірність підвищення ставки на 50 б.п. на липневому засіданні: реакція EUR/USD

четвер, 09 червня 2022

Сьогодні відбудеться засідання Європейського центрального банку, за результатами якого ЄЦБ може оголосити про підвищення ключової процентної ставки в перспективі. На липневих засіданнях очікуються деталі завершення масштабних покупок активів ЄЦБ і плани стосовно підвищення ставок, що характеризує поточний тиждень як один із ключових у червні. На думку експертів, ЄЦБ сьогодні висловить намір завершити в поточному місяці програму викупу активів і в липні підвищити депозитну ставку, яка з 2014 р. знаходиться нижче нульової позначки та наразі складає мінус 0,5%.

Величина підняття ставки та темпи її підвищення - основні питання, які хвилюють експертів. Економіст по ринках EMEA Jefferies Мохіт Кумар вважає, що характер заяв ЄЦБ стосовно темпів підвищення ставок в липні та вересні є ключовим моментом, за яким варто спостерігати. Згідно з даними котирувань ф'ючерсів на рівень ставки, ймовірність її підвищення в липні на 50 б.п. складає 50%. Між іншим, підвищення ставки одразу на 50 б.п. востаннє відбулось в 2000р.

На оцінку перспективи підняття ставки впливає високий рівень інфляції, яка в травні досягла рекордної позначки 8,1% річних. Це змусило навіть найбільш консервативно налаштованих членів ради управління ЄЦБ підтримати ідею підняття ставок.

Враховуючи те, що ймовірність підвищення ставки в липні складає 50%, а також проаналізувавши технічну картину пари EUR/USD, ми вважаємо, що у валютної пари EUR/USD є всі шанси для зниження в довгостроковій перспективі з ціллю на паритет.

Компанія не несе відповідальності за торговельні рекомендації. Торгові рекомендації не є прямим керівництвом до дії.

Аналітичний департамент
xDirect