Головні підсумки тижня. Важливі новини на 21-25.08.2023

понеділок, 21 серпня 2023

З важливого на минулому тижні

У середу були опубліковані протоколи ФРС, які дали зрозуміти, що через присутність інфляційних ризиків у майбутньому більшість членів регулятора дивляться в сторону посилення ГКП. Крім того, додатково підвищують ймовірність подальшого посилення ГКП ФРС опубліковані раніше дані з виробництва та роздрібного продажу в США (показали збільшення на 0.7% м/м). Нагадаємо, у липні ФРС підтвердила очікування та підвищила ставку на 0.25%, досягнувши позначки 5.25%-5.50%. Це найвищий показник за останні 20 років.

Після публікації протоколу учасники ринку почали закладати можливість підвищення ставок у вересні поточного року і ринки закономірно відреагували зростанням американського долара і падінням фондових індексів США.

Минулого тижня ЦБ Китаю зненацька для всіх аналітиків знизив відсоткову ставку MLF на 15 б.п. і тим самим підштовхнув валютну пару USDCNY до нових максимумів. За словами анонімних джерел, агентство Reuters минулого тижня повідомило, що великі банки Китаю продавали долари США (USD) і конвертували їх у китайський юань (CNY).

Проти юаня зіграв і вихід у Китаї поганих фундаментальних показників за липень. Так, дані з роздрібних продажів показали зростання у 2.5% (місяцем раніше зростання склало 3.1%), а дані з промислового виробництва минулого місяця зросли на 3.7% проти 4.4% місяцем раніше. І, нарешті, найважливішим тригером обвалу акцій китайського фондового ринку стало оголошення про банкрутство китайської компанії Evergrande Group, яка є другою за величиною компанією-забудовником у Китаї.

Враховуючи вищевикладене, ми рекомендуємо у найближчій перспективі працювати на ослаблення фондових індексів SP500 (US500) та Shanghai Composite (CHNComp).

З важливого на цьому тижні

Вівторок
- США, Продажі на вторинному ринку житла (липень)

Середа
- США, Число виданих дозволів на будівництво
- США, Індекс ділової активності (PMI) у секторі послуг (серпень)
- США, Продаж нового житла (липень)
- США, Запаси сирої нафти

Четвер
- США, Число первинних заявок на отримання допомоги з безробіття
- США, Базові замовлення на товари тривалого користування (м/м) (липень)

П'ятниця
- Німеччина, ВВП Німеччини (кв/кв) (2 кв.)
- США, виступ глави ФРС пана Пауелла

Компанія не несе відповідальності за торговельні рекомендації. Торгові рекомендації не є прямим керівництвом до дії.

Аналітичний департамент
xDirect