Засідання ЄЦБ зміцнить євро

четвер, 21 липня 2022

Сьогодні відбудеться ключова подія цього тижня для європейської валюти: буде ухвалено рішення ЄЦБ щодо монетарної політики. Згідно з очікуваннями, регулятор сьогодні вперше за останні 11 років підвищить ключову процентну ставку на 0,25%. Нагадаємо, протягом цього часу базову процентну ставку по Єврозоні було незмінно збережено на позначці 0%. Критичні темпи зростання інфляції, яка за останній рік зросла майже в чотири рази, з 2,2% до 8,6%, а також необхідність зміцнити курс євро вказують на необхідність ЄЦБ "агресивно діяти" в плані підвищення ставки для боротьби з інфляцією, що росте.

Враховуючи динаміку валютної пари EUR/USD за останні кілька днів можна припустити, що ринок вже починає закладати можливість підвищення ставки на сьогоднішньому засіданні не на 25 б.п., як очікується, а одразу на 50 б.п. Водночас європейський регулятор досить обмежений у політиці підвищення ставок ризиками спровокувати рецесію та боргову кризу закредитованих південних країн Європи. Виходячи з цього, а також з огляду на інфляційні показники по Єврозоні, які були опубліковані у вівторок і опинилися на рівні очікувань на позначці 8,6%, більш амплітудного кроку від ЄЦБ сьогодні очікувати не варто.

У будь-якому випадку підвищення процентної ставки навіть на 0,25% у комплексі з технічною картиною валютної пари EUR/USD може стати тригером для європейської валюти та спровокувати її подальше зміцнення стосовно американського долара.

Компанія не несе відповідальності за торговельні рекомендації. Торгові рекомендації не є прямим керівництвом до дії.

Аналітичний департамент
xDirect