Чи зможе ЄЦБ реабілітувати євро?

четвер, 08 вересня 2022

Валютна пара EUR/USD активно знижується та оновила мінімуми грудня 2002 року. На сьогоднішньому засіданні ЄЦБ очікується, що регулятор підвищить відсоткову ставку на 0,5-0,75% і тим самим може надати локальну підтримку європейській валюті. Проте враховуючи технічну картину по парі EUR/USD і фундаментальні показники, ми вважаємо, що зростання євро нестиме лише корекційний характер і в середньостроковій перспективі пара продовжить знижуватися та оновлювати поточні мінімуми.

Серед чинників, які негативно впливають на європейську валюту, слід відзначити, по-перше, посилення енергетичної кризи та зростання американського долара. Так, індекс довіри інвесторів Єврозони Sentix у поточному місяці становив -31,8 проти -25,2 у серпні й став найгіршим показником за останні 14 років. По-друге, зниження активності у сфері послуг та у промисловому секторі Єврозони, а також рекордно високий поточний рівень інфляції на позначці 9,1% посилюють ймовірність економічного спаду в країнах ЄС. По-третє, тиск на європейську валюту чинять проблеми з постачанням до Європи вуглеводнів, особливо газу. У зв'язку з цим неминуче зростання цін на "блакитне паливо", що може спричинити підвищення інфляційного рівня до критичних 10-12% до кінця поточного року, а це, своєю чергою, чинитиме тиск на євро.

На тлі цього рекомендуємо в середньостроковій перспективі працювати на зниження валютної пари EUR/USD, але у разі підвищення ЄЦБ сьогодні процентної ставки на 0,75% не виключаємо можливість локального технічного відскоку вгору по даній валютній парі.

Компанія не несе відповідальності за торговельні рекомендації. Торгові рекомендації не є прямим керівництвом до дії.

Аналітичний департамент
xDirect