Інфляційні ризики в Єврозоні: EUR/USD - паритет?

середа, 01 червня 2022

Вчора вийшли звіти щодо інфляційних показників в єврозоні, згідно з якими індекс споживчих цін перетнув позначку 8% річних. Так, в Німеччині інфляційний показник за поточний місяць склав 8,7% (на противагу 7,8% у квітні).

В світлі інфляційних новин зросли розбіжності між учасниками Європейського центрального банку в питанні політики підвищення процентної ставки в перспективі. Прибічники агресивної політики виступають за необхідність підвищення процентної ставки одразу на 0,5%, тоді як консерватори відстоюють більш помірний сценарій підвищення, на 0,25%.

Провідний економіст ЄЦБ Філіп Лейн являється прибічником агресивного підходу до вирішення даної інфляційної проблеми, про що він підтвердив у понеділок, виступивши із закликом підвищити ставку по депозитах на пів пункта і цим самим уже до кінця вересня вивести реальну ставку із зони від'ємних показників. За словами Лейна, необхідний поступовий підхід для того, щоб в середньостроковій перспективі відкоригувати значення показника інфляції до цільової позначки 2%. Президент ЄЦБ Крістін Лагард продовжує підтримувати більш нейтральний підхід до вирішення інфляційного питання, але при цьому вона обережно окреслила напрям руху, якому слідує Лейн.

Аналітики очікують від регулятора підвищення в цьому році ставок на 0,25% в процесі кожного планового засідання.

Таким чином, якщо ЄЦБ буде слідувати своїй політиці, логічним буде припустити укріплення європейської валюти. Для комплексної оцінки перспективи валютної пари EUR/USD необхідно також врахувати політику ФРС, яка у порівнянні із політикою ЄЦБ є більш агресивною, адже на найближчих двох своїх засіданнях в планах ФРС підняти ставку на 0,5%. Це дає підстави для зниження валютної пари EUR/USD в довгостроковій перспективі з ціллю на паритет.

Компанія не несе відповідальності за торговельні рекомендації. Торгові рекомендації не є прямим керівництвом до дії.

Аналітичний департамент
xDirect